Salam, harini aku nk kongsi sikit tentang persatuan pelajar yang ada di Mesir khususnya di Mansoura.


So di Mansoura ni ada banyak jugak persatuan.. tak termasuk persatuan2 kecik macam Mansoura Serius~! ... hahahahah.. Contohnya macam DPMM, PCM , ISMA dan sebagainya... kebanyakan persatuan disini berasaskan education course but not limited to.. macam DPMM (Dewan Perwakilan Mahasiswa/wi Mansoura- a.k.a PMRAM Mansoura) ni majority ahlinya adalah student al-azhar.. but not limited to them.. anyone with Malaysian I/C boleh join..


So let's go one by one..


1) Dewan Perwakilan Mahasiswa/wi Mansurah (DPMM)





DPMM ni basically PMRAM (Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir) cawangan Mansurah. PMRAM merupakan persatuan pelajar yang paling lama kat mesir.. even sblom kedutaan malaysia masuk.. n pengasasnya aku xtau la orang apa.. but ahlinya terdiri dari negara2 yang ada orang melayu... termasuk indon..singapore etc...PMRAM x recognised by kedutaan Malaysia..the reason is it is an anti-government based student federal... but the plus point within PMRAM is they are officially registered with the Arab Republic of Egypt. So being a member of PMRAM totally doesn't harm u.. in fact.. their membership card can be used as an alternative as ur official ID in egypt...


2) Perubatan Cawangan Mansurah (PCM)





PCM plak basically PERUBATAN (Persatuan Pelajar Perubatan Malaysia Mesir).. aku taktau laa da brapa lama ada persatuan nih.. but it is specially dedicated to all malaysian medical students al over the egypt.. n PCM khas untuk medical student in Mansoura... PERUBATAN of course 100% registered with Kedutaan Malaysia.. and the poor thing is.. they do not have any membership card/ ID that can be proud of or to be used as a prove that u r a medical student in egypt in Malaysia.. last time aku nk buka akaun Maybank they asked a prove... so aku tunjuk la kernih uni aku kan.. maunye terkebil2 pegawai bank tuh nak baca arab.. hahhahahaha....


3) Persatuan Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) Mesir.





ISMA nih aku xtahu la bila datangnya.. tba2 ja ada.. hahahah.. but melalui survey aku dapat tahu yg ISMA ni mmg ada dari malaysia lagi.. Basically sume kampus di Malaysia ada ISMA.. but taktahu la kat mana2 ja yg ada... n dorg gak dah ada kat Mesir nih.. and dah buka cawangan setiap muhafazah termasuk Mansurah.. tp ISMA gak la yg bagus.. sbb the previous two persatuan aku carik2 dalam website dorg about Visi dan Misi tp aku x jumpa.. ISMA ada provide beb~ salute! ni aku paste dari ape yg aku copy dari web dorg..



VISI
Melahirkan Mahasiswa dan Mahasiswi Malaysia di Mesir yang cemerlang daripada aspek keperibadian, akademik dan akhlaq berkonsepkan Islam sebagai cara hidup.
OBJEKTIF


  • Menyatupadukan rakyat Malaysia di Mesir daripada kalangan pelajar dengan tujuan untuk mendokong cita-cita      agama, bangsa dan Negara.






  • Menjaga dan meningkatkan akademik dan kebajikan pelajar-pelajar Malaysia di Mesir di kalangan ahli persatuan khasnya dan kesemua pelajar Malaysia amnya.






  • Mewujudkan hubungan dan kerjasama dengan mana-mana persatuan lain sesuai dengan konsep kebaikan bersama.






  • Menjaga hubungan baik di antara pelajar dengan Kedutaan Besar Malaysia- Kaherah dan Republik Arab Mesir.






  • Menjaga imej Negara dan memperkenalkannya di peringkat antarabangsa.








  • --Yang berikut adalah persatuan pelajar yang tak rasmi..n aku taktau sama ada rasmi ke tak.. hahaha-


    4) Global Medic Network Mansoura Student Council (GMMSC)





    GMMSC nih adelah student council untuk student medic yang datang melalui agent bernama Agent Smith Global Medic Network (GMN) dan datang menuntut dalam bidang perubatan,pergigian,farmasi etc di Mansurah.. GMN ada hantar student kat suma muhafazah.. alex.. tanta n bla bla bla.. tp bilangan student dorg kat Mansurah ni macam semut menghurungi gula.. ramai sangat.. tu yg spesel sampai ada GMMSC..


    5) Medic Mesir


    Medic Mesir ni macam Agent Smith GMN jugak.. agent untuk pelajar medic di mesir.. bermula di mansurah dan terus ke serata mesir termasuk alex tanta dan zaqaziq..


    6) Kelab UMNO





    Dulu.. ada UMNO mansurah..tp skang aku dah tak dengar..macam terkubur je.. and latest aku dengar akan dibawa oleh GMN.. aku pun tatau laa.. kalau ada ahli2 Kelab UMNO Mansoura nak komen..komen laa.. nnt aku edit post ni atau buat satu post khas untuk korang.. (asal bayar ah untuk kos pengiklanan.. mwahahahahahha)


    7) Badan Kebajikan Anak Negeri  ( BKAN )


    BKAN ni untuk sume negeri ada.. KL.. Slango.. Berak.. Bahang.. Kelete..Ganun..Lanun sume laa.. tp sume berpusat di kaherah.. xda kat mansurah..tp ahli ramai je kat mansurah.. nak wat camana.. sume datang mesir 1st stop mesti kat rumah BKAN masing2.. xpon 2nd stop.. hahahha...




    so tu je laa yg aku tau.. kalau korang tau ade lg mana2... then inform la aku kat e-mail   


    Cume.. persoalan aku.. ADAKAH PERSATUAN² INI MASIH RELEVAN DALAM MENJALANKAN VISI, MISI DAN TANGGUNGJAWAB MEREKA? aku saje je nk tanye... korang la kene jawab..especially MT persatuan² yg aku mention ni haa.. ye laa.. sbb aku orang malaysia di mansoura.. aku curious gak nak tau ape benefit persatuan.. (macam aku taktau plak..hahhaa) at least korang leh bagi idea kat pembaca² lain kan... so till then.. wassalam.. 
    edit post

    Comments

    2 Response to 'Persatuan Pelajar Di Mansoura~!'

    1. aphids
      http://mansouraserius.blogspot.com/2009/12/persatuan-pelajar-di-mansoura.html?showComment=1265854425504#c7839453164718023291'> February 10, 2010 at 6:13 PM

      bile mase plak Gmmsc nak bawak umno plak kat mansoura nih??

       

    2. Stalker Mansoura
      http://mansouraserius.blogspot.com/2009/12/persatuan-pelajar-di-mansoura.html?showComment=1268396694676#c6455219051994253025'> March 12, 2010 at 4:24 AM

      Bukan GMMSC bro.. GMN.. the agent.. not the student council.. apa pon if ada any updates ttg benda tu leh la inform me k?

       

    Post a Comment